strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gęś po wiedeńsku
Składniki:
I/2 gęsi
5dag mąki 2 jajka 2 łyżki rumu 10 dag bułki tartej : sól! i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, usunąć ć kości pokrajać w cienkie plastry, posypać przyprawami i oprószyć bułką, panierować w rozmąconych jajkach z rumem, obtaczać w bułce tartej, kłaść na gorący tłuszcz i usmaży Podawać z ziemniakami z wody i kalafiorem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton