strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka po malborsku I
Składniki:
kaczka
5 dag mąki
tłuszcz
40 dag świeżych grzybów
5 dag koncentratu pomidorowego
żółtko
10 dag sera żółtego; sól
pieprz
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić do miękkości Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do kaczki pod koniec duszeni Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem połączonym z koncentratem pomidorowym i żółtkiem, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton