| Potrawa: Kaczka po malborsku I | |
| Składniki: kaczka 5 dag mąki tłuszcz 40 dag świeżych grzybów 5 dag koncentratu pomidorowego żółtko 10 dag sera żółtego; sól pieprz majeranek i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić do miękkości Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do kaczki pod
koniec duszeni Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem połączonym z koncentratem pomidorowym i żółtkiem, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|