strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka po mazursku
Składniki:
Kaczka
marynata do mięsa
20 dag słoniny
podróbki z tuszki
mleko
10 dag migdałów
10 dag bułki
15 dag
szynki wędzonej
2 żółtka
natka pietruszki
15 dag cebuli
tłuszcz
3/4 szklanki śmietanki; sól
pieprz
cukier
tymianek
majeranek
jałowiec i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracając: Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny-wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł Podrób-ki opłukać i namoczyć w mleku na kilka godzi Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zetrze Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z szynką i podróbkami, wymieszać z migdałami, żółtkami, posiekaną natką oraz obraną, opłukaną, pokrajaną w kostkę i usmażoną cebulą, doprawi Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem śmietankę Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka, piersi i nadzienia, ułożyć na półmisku i polać do-prawionym sosem Podawać z ziemniakami i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton