| Potrawa: Kaczka po mazursku | |
| Składniki: Kaczka marynata do mięsa 20 dag słoniny podróbki z tuszki mleko 10 dag migdałów 10 dag bułki 15 dag szynki wędzonej 2 żółtka natka pietruszki 15 dag cebuli tłuszcz 3/4 szklanki śmietanki; sól pieprz cukier tymianek majeranek jałowiec i gałka muszkatołowa do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracając: Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny-wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł Podrób-ki opłukać i namoczyć w mleku na kilka godzi Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zetrze Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z szynką i podróbkami, wymieszać z migdałami, żółtkami, posiekaną natką oraz obraną, opłukaną, pokrajaną w kostkę i usmażoną cebulą, doprawi Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem śmietankę Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka, piersi i nadzienia, ułożyć na półmisku i polać do-prawionym sosem Podawać z ziemniakami i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|