strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka po prowansalsku
Składniki:
kaczka; marynata do mięsa
20 dag słoniny
tłuszcz
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
50 dag pomidorów; sól
pieprz
cukier
jałowiec
tymianek
majeranek i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł, posypać przyprawami, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem połączonym z wodą, potem wytworzonym sosem Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki i dodać do tuszki pod koniec pieczeni Po upieczeniu kaczkę po-krajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem i podgrzać
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton