| Potrawa: Kaczka po prowansalsku | |
| Składniki: kaczka; marynata do mięsa 20 dag słoniny tłuszcz 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 50 dag pomidorów; sól pieprz cukier jałowiec tymianek majeranek i czosnek do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł, posypać przyprawami, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem połączonym z wodą, potem wytworzonym sosem Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki i dodać do tuszki pod koniec pieczeni Po upieczeniu kaczkę po-krajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem i podgrzać | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|