| Potrawa: Kaczka po staropolsku II | |
| Składniki: kaczka marynata do mięsa tłuszcz 15 dag suszonych śliwek 5 dag rodzynek 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 5 dag migdałów 10 dag piernika sól pieprz cukier goździki tymianek majeranek i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie tuszkę natrzeć przyprawami, uformować w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Śliwki umyć, namoczyć, ugotować, przetrzeć i dodać do tuszki pod koniec pieczenia razem z opłukanymi rodzynkami i winem Migdały sparzyć i obrać ze skórki Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji był kawałek udka i piersi, ułożyć na półmisku żaroodporny Migdały i starty piernik dodać do sosu, chwilę poddusić, doprawić, polać przygotowane mięso i zagrzać Podawać z ziemniakami drążonymi i szparagami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|