| Potrawa: Kaczka po warszawsku | |
| Składniki: kaczka 8 dag bułki mleko 5 dag orzechów włoskich bez łupin jajko 5 dag chrzanu tartego 5 dag przecieru z suszonych moreli wywar z warzyw; sól pieprz majeranek i gałka muszkatołowa do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, usunąć kości i zemleć (bez skóry) dodając namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę Masę wymieszać ze sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami oraz jajkiem, chrzanem i przecierem, doprawić Rozłożyć na skórze, formować rulon, obwiązać nitką, włożyć do wy-waru i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Po ugotowaniu wystudzić w wywarz Podawać na zimno z różnego rodzaju sosami lub na gorąco z ostrymi sosami, ziemniakami, kaszą lub makaronem i z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|