| Potrawa: Kaczka po wrocławsku | |
| Składniki: kaczka marynata do mięsa 20 dag słoniny tłuszcz 30 dag owoców papryki 10 dag rzodkiewki szczypiorek 3/4 szklanki śmietany 2 dag mąki; sól/ pieprz cukier/- curry gałka muszkatołowa tymianek i majeranek do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając marynatą, potem wytworzonym sosem Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę i dodać do tuszki pod koniec pieczeni Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji był kawałek udka i piersi, ułożyć na półmisku Rzodkiewkę oczyścić, opłukać zetrzeć na tarce z dużymi otworami i połączyć z sosem, drobno pokrajanym szczypiorkiem oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę poddusić, doprawić, polać przygotowane mięso i podgrzać Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|