strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka po wrocławsku
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
20 dag słoniny
tłuszcz
30 dag owoców papryki
10 dag rzodkiewki
szczypiorek
3/4 szklanki śmietany
2 dag mąki; sól/
pieprz
cukier/-
curry
gałka muszkatołowa
tymianek i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając marynatą, potem wytworzonym sosem Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę i dodać do tuszki pod koniec pieczeni Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji był kawałek udka i piersi, ułożyć na półmisku Rzodkiewkę oczyścić, opłukać zetrzeć na tarce z dużymi otworami i połączyć z sosem, drobno pokrajanym szczypiorkiem oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę poddusić, doprawić, polać przygotowane mięso i podgrzać Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton