strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka „Sacher”
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
5 dag mąki
tłuszcz
40 dag cebuli (dymki luli szalotki)
śmietanka
I/4 szklanki soku pomarańczowego
I/5 szklanki soku cytrynowego; sól
pieprz
imbir i miód naturalny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, usunąć kości, zalać mięso marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso pokrajać w paseczki, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą, skro-pić śmietanką i dusić na małym ogniu do miękkości Pod koniec duszenia wlać soki i doprawi Podawać z kluskami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton