strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Kaczka z kaszą gryczana
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
20 dag słoniny; 10-15 dag kaszy gryczanej
Il2 białka
około l Il2-I 3l4 szkl. wywaru z mięsa i warzyw
10 dag cebuli
10 dag słoniny do kaszy
2 żółtka
tłuszcz; sól
pieprz
cukier
jałowiec
majeranek
tymianek i przyprawa myśliwska do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł Kaszę przebrać i opłukać, wymieszać z białkiem, wysuszyć w piekarniku często mieszając, potem zalać wywarem i zagotować Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i ugotować na parze, mieszając od czasu do czasu widelce Cebulę obrać, opłukać i drobno pokraja Słoninę pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę i usmaży Następnie wymieszać z kaszą i żółtkami, doprawić, napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając marynatą, a pod koniec pieczenia - wytworzonym sosem Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka, piersi i nadzienia, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapust
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton