strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zrazy pasteryzowane
Składniki:
2 kg mięsa z dziczyzny bez kości
tłuszcz
20 dag cebuli
30 dag pieczarek lub innych grzybów
(niekoniecznie); sól
pieprz i curry do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w plastry w poprzek włókien, posypać przyprawami i zrumieni Cebulę i grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, połączyć z mięsem, skropić wodą, dusić o 10 minut na małym ogniu pod przykryciem i doprawi Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować w temperaturze o 95°C pierwszego dnia przez 45 minut, a drugiego i trzeciego -po 30 minu Po wystudzeniu słoiki wynieść do czystej i chłodnej piwnicy
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton