strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Pieczeń z daniela a la Wieniawski
Składniki:
60 dag misa bez kości
2 dag rodzynków
2 dag mąki
tłuszcz
20 dag cebuli (dymki lub szalotki)
I/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
łyżeczka startej skórki z cytryny; sól
pieprz
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyte, po usunięciu błony, natrzeć przyprawami, naszpikować opłukanymi rodzynkami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną i opłukaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie W połowie duszenia wlać śmietanę i win Miękkie mięso pokroić w plastry w poprzek włókien, ponownie włożyć do naczynia i polać dogracie Ser rozetrzeć z keczupem, połączyć z białkami, doprawić, obłożyć mięso winnym sosem połączonym ze skórką cytrynową i zapiec Następnie pokrajać w plastry w poprzek włókien i polać doprawionym Podawać z ryżem i surówkami Podawać z kluskami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton