strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Pieczeń z daniela z bocznikami
Składniki:
60 dag mięsa bez kości
8 dag słoniny
2 dag mąki
tłuszcz
białe wytrawne wino
25 dag boczników;
sól
pieprz
przyprawa myśliwska i sos Woreestershire do smaku '
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, a po usunięciu błony naszpikować cienkimi paskami słonin Następnie natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić do miękkości pod przykrycie Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszeni Miękkie mięso pokrajać w plastry w poprzek włókien i polać doprawionym sosem Podawać z ryżem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton