strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Pieczeń z daniela z kaparami
Składniki:
60 dag udźca bez kości
szklanka koniaku
4 dag kaparów
20 dag słoniny
tłuszcz
20 dag cebuli (dymki lub szalotki); sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyte, z usuniętą błoną, zalać koniakiem i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Po tym czasie mięso osuszyć, natrzeć przyprawami, naszpikować opłukanymi kaparami, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą i koniakiem, a potem - wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i włożyć obraną i opłukaną cebul Miękkie mięso pokrajać w plastry w poprzek włókien, polać doprawionym sosem wymieszanym z pokrajaną w paseczki słonin Podawać z ziemniakami i kapustą włoską z maśle
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton