strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Stek z daniela
Składniki:
40 dag udźca bez kości
4 dag mąki
tłuszcz
I/2 szklanki keczupu
5 dag orzechów włoskich bez lupie; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, usunąć błonę, pokrajać na porcje w poprzek włókien, po czym należy steki rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, uformować ręką i nożem owalne stek Następnie posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, skropić keczupem, oprószyć sparzonymi, obranymi ze skórki i posiekanymi orzechami, zapiec Podawać z frytkami i kalafiorem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton