strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Stek z daniela "Cybernetyk"
Składniki:
40 dag udźca bez kości
10 dag
szynki wędzone 4 dag talki
tłuszcz
I/2
szklanki dżinu Poliste Gin
1 szklanki wina Vermuth Cutzana Roso; sól
pieprz i około z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Steki przygotować jak w poprzednim przepisie, naszpikować cienkimi paskami szynki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, skropić dżinem i winem, dusić kilka minut, doprawi Podawać z ziemniakami i mizerii
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton