strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Steki z daniela po dyrektorsku
Składniki:
40 dag udźca bez kości
2 żółtka
2 łyżki koniaku
łyżka startej skórki cytrynowej
4 dag mąki
tłuszcz
szklanka piwa jasnego; sól
pieprz
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Steki przygotować wg przepisu Stek z daniela (ST 19), posypać przyprawami, posmarować żółtkami połączonymi z koniakiem, oprószyć skórką cytrynową, potem mąką, włożyć na gorący tłuszcz, zrumienić z obu stron, skropić piwem, chwilę poddusić i doprawi Podawać z frytkami, szpinakiem lub groszkiem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton