strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Sznycel z daniela po szwajcarsku
Składniki:
40 dag udźca bez kości
4 dag mąki
tłuszcz
2 żółtka
2 dag kaparów
on c ostrej papryki konserwowej
10 dag sera żółtego; sól
pieprz i miód naturalny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, usunąć błonę, pokrajać na porcje w poprzek włókien, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem prostokątne sznycle Następnie posypać je przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, posmarować żółtkami połączonymi z opłukanymi kaparami i zmieloną papryką oraz przyprawami, obłożyć plastrami sera i zapiec Podawać z frytkami, skorzonerą i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton