strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Pierogi, pierożki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Pierogi z daniela
Składniki:
40 dag mięsa bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
8 dag cebuli
4 dag bułki
4 dag kaparów (niekoniecznie)
owoc ostrej papryki konserwowej; ciasto: 35 dag mąki
jajko
o 3/4 szkl. ciepłej wody pieprz i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać, posypać przyprawami i oprószyć mąką, po czym zrumienić razem z obraną, opłukaną i rozdrobnioną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu do miękkości Pod koniec duszenia włożyć pokrajaną bułkę Następnie zemleć, wymieszać z opłukanymi kaparami oraz posiekaną drobno papryką i doprawi Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko i wlewając cienkim strumieniem wodę zarabiać ciasto noże Starannie wyrobić ręką wolne ciast Potem podzielić je na części, rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać szklanką lub foremką krążki Po nałożeniu nadzienia krążki złożyć na pół i zlepić, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzeg Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie (najlepiej z dodatkiem tłuszczu Pierogi, po wypłynięciu na powierzchnię, gotować jeszcze 2-3 minut P ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową i wyporcjować Podawać palone skwarkami z cebul
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton