strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Filety z sarny na grzankach
Składniki:
1 kg combra
sól
pieprz
50 g słoniny
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
pół bułki paryskiej na grzanki
100 g pasztetu
500 g zielonego grochu. Marynata: pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
pół łyżeczki tymianku
sok i otarta skórka z cytryny
po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
1 goździk
1 listek laurowy
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Umyte mięso zalać przestudzoną marynatą i przetrzymać w chłodnym miejscu 2-3 dni. Po wyjęciu z marynaty pokroić na równe zrazy, lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, posmarować oliwą. Słoninę pokroić na tyle plastrów, ile jest filetów, lekko przesmażyć na patelni. Wyjąć plastry słoniny, przełożyć do rondelka, trzymać w cieple. Do wytopionego ze słoniny tłuszczu dodać masło i smażyć filety z obu stron. Po usmażeniu przełożyć do słoniny, skropić lekko marynatą, trzymać na małym ogniu. Na pozostałym tłuszczu upiec grzanki. Ugotowany groch przetrzeć, uformować mały, zgrabny kopczyk ułożyć na półmisku. Grzanki posmarować pasztetem, na każdej ułożyć filet, przykryć plasterkiem słoniny. Podawać polane stopionym masłem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton