strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Kotlet z dzika „Marysieńka"
Składniki:
50-60 dag schabu
5 dag
szynki wędzonej
4 dag orzechów włoskich bez lupie
2 jajka
2 dag mąki
tłuszcz; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kotlety przygotować wg przepisu Kotlet z dzika a la Kierhedź (st 32 Szynkę pokrajać w paseczki Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrze Kotlety posypać przyprawami, orzechami oraz oprószyć mąką i panierować w rozmąconych jajkach wymieszanych z szynk Kotlety kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z obu stron i dosmażyć krótko na małym ogni Podawać z frytkami, skorzonerą i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton