strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Steki z sarny z faszerowanymi ziemniakami
Składniki:
Steki z sarny z faszerowanymi ziemniakami 500 g combra
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki oleju
4-5 ząbków czosnku
3 łyżki masła
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
8 dużych ziemniaków
250 g wędzonego boczku
2 cebule
2 łyżki tartego żółte-go sera
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka tymianku.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowaną i umytą polędwicę pokroić w plastry, lekko zbić tłuczkiem. Olej i sok z cytryny wymieszać z tymiankiem i pieczone ziemniaki zawinąć w folię aluminiową, wstawić na 45 minut do nagrzanego piekarnika. Drobno pokrojony boczek przesmażyć z drobno pokrojoną cebulą, przestudzić, wymieszać z posiekaną pietruszką (2 łyżki), solą, gałką, pieprzem. Z na wpół upieczonych ziemniaków wydrążyć środki. Wydrążone środki drobno posiekać, wymieszać z boczkiem i tak przygotowanym farszem nadziewać ziemniaki. Ułożyć faszerowane ziemniaki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posypać tartym serem, skropić stopionym masłem (1 łyżka), wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15-20 minut. Zamarynowane steki smażyć na stopionym maśle po 2-3 minuty z każdej strony. Resztę masła rozetrzeć z posiekaną zieloną pietruszką, uformować kulki. Upieczone ziemniaki ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć smażonymi stekami, polać tłuszczem ze smażenia, udekorować kulkami pietruszkowego masła.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton