strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Kotlet z dzika po tyrolsku
Składniki:
50-60 dag schabu
2 dag mąki
tłuszcz
40 dag jabłek
1/4 szklanki śmietany I/4 szklanki wina Sherry Fino; sól
pieprz
cynamon
miód naturalny
majeranek i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Kotlety przygotować wg przepisu Kotlet z dzika a la Kierbedź st 32), posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, aby usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki, podsmażyć, połączyć ze śmietaną i winem, obłożyć kotlety, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton