strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Filety z dzika po białowiesku
Składniki:
40 dag polędwicy lub schabu bez kości
4 dag mąki
tłuszcz
8 dag cebuli
50 dag świeżych grzybów
1/2 szklanki śmietany
8 grzanek z bułki pszennej
10 dag sera żółtego; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokrajać na porcje (po dwa kawałki), rozklepać tłuczkiem zwilżoną wodą i formować filety nadając im kształt wydłużonego liści Następnie'` posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić z obu stron Cebulę, obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać oczyszczone, opłukane i po-krajane w paseczki grzyby, dusić do miękkości, często mieszają Pod koniec', duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i doprawi Grzanki: usmażyć, obłożyć filetami, ułożyć na półmisku żaroodpornym, dodać grzyby,-' posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi, groszkiem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton