strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Papryka nadziewana mięsem z dzika
Składniki:
8 strąków papryki
8 dag bułki
mleko
25 dag mięsa bez kości
8 dag koncentratu pomidorowego
żółtko
łyżka musztardy
tłuszcz; sól
pieprz i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Paprykę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą i ugotować na półtwardo Wy-studzoną paprykę posypać przyprawami Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z mięsem, ~ wymieszać z koncentratem pomidorowym, żółtkiem i musztardą, doprawi Paprykę napełnić farszem, ułożyć w naczyniu, polać tłuszczem i upiec skrapiając, wodą, potem wytworzonym sosem Podawać z ryżem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton