strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zrazy z sarny po myśliwsku
Składniki:
1 kg karkówki bez kości
4-5 ząbków czosnku
100 g słoniny
2 duże cebule
1 płaska łyżeczka mielonego kminku
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
ćwierć szklanki rosołu.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na kawałki grubości 2-3 cm, zbić tłuczkiem, po-smarować czosnkiem roztartym z solą, posypać pieprzem, ułożyć je-den na drugim, zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Cebule pokroić w kosteczkę, jedną z nich zeszklić na maśle, drugą pozostawić surową. Szybko obsmażyć kotlety. Usmażone kotlety układać ciasno w rondlu, przesypując obficie smażoną i surową cebulą oraz kminkiem i przekładając pokrojoną w cienkie plastry słoniną. Ułożone zrazy przykryć plastrami słoniny, skropić rosołem, dusić pod przykryciem, od czasu do czasu skrapiając rosołem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton