strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zrazy z sarny zawijane 11
Składniki:
1 kg udźca
wątróbka z sarny
1 duża cebula
50 g słoniny
2 sardele
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
1 cytryna
1 żółtko
1 szklanka rosołu
2 łyżki masła
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki
1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
Wątróbkę namoczyć w mleku. Udziec pokroić na kotlety, zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Przygotować farsz: Drobno pokrojoną słoninę stopić, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, chwilę smażyć. Wątróbkę wyjąć z mleka i bardzo drobno posiekać, dodać do cebuli, wymieszać, przesmażyć, dodać sól, pieprz, ostudzić. Każdy zraz posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nitką, oprószyć mąką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone mięso prze-łożyć do rondla, podlać rosołem i dusić na małym ogniu. Resztę masła utrzeć z posiekanymi sardelami, dodać sok z cytryny, żółtko i śmietanę, dokładnie wymieszać, wlać do zrazów i dusić kilkanaście minut na małym ogniu.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton