strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Kotlet z jelenia po normandzku
Składniki:
50 dag combra lub udźca bez kości
8 dag szynki wędzonej
2 dag mąki
tłuszcz
25 dag pieczarek
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
5 dag przecieru z suszonych moreli; sól
pieprz
tymianek
curry i imbir do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować i pokrajać ukośnie na porcje Rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować kotlety ręką i nożem, nadając im kształt wydłużonego liści Następnie naszpikować cienkimi paskami szynki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać do kotletów razem z winem, przecierem i przyprawami, chwilę poddusi Podawać z ziemniakami, kalafiorem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton