strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zrazy z sarny zawijane z warzywami
Składniki:
1 kg udźca
sól
pieprz
1 cebula
1 marchewka
2 kiszone ogórki
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka musztardy
1 szklanka rosołu
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokroić na kotlety, zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i tymiankiem, posmarować musztardą, posypać drobno posiekaną cebulą i startą na tarce marchewką. Każdy kawałek mięsa obsypać lekko tartą bułką, ułożyć po cienkim pasku kiszonego ogórka i cienkim plasterku słoniny, zawinąć, obwiązać nitką, oprószyć mąką, usmażyć. Przełożyć mięso do rondla, pod-lać rosołem i dusić pod przykryciem. Przed podaniem sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton