strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Filety z jelenia „St. Cloud"
Składniki:
50 dag udźca bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
5 dag koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki dżinu Polish Gin
I/4 szklanki wina Vermouth Cinzano Blanco; sól
pieprz i miód 'naturalny do śńiaku
Sposób przygotowania:
Filety przygotować wg przepisu Filety z jelenia „Hollywoodzkie" st 57), posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Koncentrat pomidorowy połączyć z dżinem, winem i przyprawami, zalać filety, dusić, kilka minut i doprawi Podawać z ziemniakami z wody i szparagami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton