strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Królik po adwokacku
Składniki:
comber i uda
2 dog mąki
tłuszcz
25 dog pieczarek
10 dog szynki wędzonej
2-3 łyżki koniaku
natka pietruszki
15 dog sera żółtego; sól
pieprz i przyprawa myśliwska do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z pokrajaną w paseczki szynk Miękkie mięso pokrajać na porcję Sos połączyć z koniakiem, posiekaną natką, oraz pozostałą mąkę wymieszać arią z małą ilością wody, zagotować i doprawi Mięso polać sosem, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami, groszkiem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton