| Potrawa: Królik po mediolańsku | |
| Składniki: comber i uda 15 dag cebuli czerwone wytrawne wino 4 dag mąki tłuszcz; sól pieprz szałwia tymianek rozmaryn i majeranek do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, obłożyć drobno pokrajaną cebulą, zalać winem i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzi Następnie wyjąć mięso z naczynia, osuszyć natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić przecedzoną marynatą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody oraz przypraw Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać doprawionym sosem i podgórza Podawać z makaronem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|