strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Królik po parysku
Składniki:
comber i uda
4 dag mąki
tłuszcz
białe wytrawne wino
30 dag cebuli (dymki lub szalotki)
4 łyżki przecieru z brzoskwiń; sól
pieprz i galka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Cebulę obrać, opłukać, usmażyć, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z przecierem orce pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać doprawionym sosem i podgórza Podawać z ryżem, kapustą włoską z wody i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton