strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Królik po rzymsku
Składniki:
comber i uda
4 dag mąki
oliwa
czerwone wytrawne wino
10 dag ogórków konserwowych
2 dag kaparów
puszka korków anchois
5 dag keczupu; sól
pieprz
gulka muszkatołowa i sos sojowy do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem, i dusić na małym ogniu pod przykrycie Ogórki pokrajać w półplasterki i 'dodać do mięsa pod koniec duszenia-razem z opłukanymi kaparami, korkami; keczupem i pozostałą mąkę wymieszać małą ilością wody .Miękkie mięs okrajać~ na porcje i pałać doprawionym sosem Podawać z makaronem, sałatą zieloną i z surówkami 68 ' ~ 69
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton