strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Królik po wiedeńsku
Składniki:
comber i uda
4 dag mąki
tłuszcz
po 8 dag marchwi
selera
pietruszki i cebul 15 dag borówek brusznic
czerwone wytrawne wino; sól
pieprz
cukier
tymianek
starta skórka cytrynowa i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa w połowie duszenia razem z opłukanymi borówkami i winem Miękkie mięso pokrajać na porcje Soi połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, zagotować, doprawić, polać mięso i chwilę poddusi Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton