strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Królik po wrocławsku
Składniki:
comber i uda
10 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
75 dag owoców papryki
15 dag pieczarek; 5 dag chrzanu tartego
1l2 szklanki śmietany
natka pietruszki
2 dag rodzynków (niekoniecznie); sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do
smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Paprykę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać' w paseczki, usmażyć, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem ż chrzanem, śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, posiekaną natką i opłukanymi rodzynkami Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać doprawionym sosem i podgórza Podawać z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton