strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Królik z wiśniami
Składniki:
comber i uda
4 dag mąki
tłuszcz
po 8 dag selera
pietruszki i marchwi
po 4 dag suszonych śliwek i moreli
20 dag wiśni
1l2 szklanki czerwonego wytrawnego wina; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa umyć, obrać, opłukane; rozdrobnić, podsmażyć i dodać do mięsa w połowie duszenia razem z umytym i namoczonym susze Miękkie mięso pokrajać na porcja Sos połączy z pozostałą mąką wymieszaną małą ilością wtedy, zagotować, przetrzeć, włożyć opłukane i wypestkowane wiśnie, wlać win Mięso polać sosem, dusić kilka minut i do-prawi Podawać z kluskami i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton