strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Filety z królika a la Jockey Club
Składniki:
comber
8 dag szynki wędzonej
- 2 dag mąki
tłuszcz
8 kromek bułki wrocławskiej
2 żółtka
5-6 orzechów włoskich bez łupin
15 dag sera żółtego
5 dag keczupu; sól
i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Filety przygotować jak w poprzednim przepisie, naszpikować cienkimi paskami szynki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmażyć z obu stron Bułki posmarować żółtkiem, posypać sparzonymi, obranymi ze skórki i posiekanymi orzechami, usmaży Na nich ułożyć filety, posypać startym serem, skropić keczupem i zapiec Podawać z frytkami, szparagami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton