strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zupa z sarny II
Składniki:
1
5 I wywaru z warzyw
60 dag mięsa z kością
20 dag łazanek
10 dag parówek
1/2 szklanki śmietany
natka pietruszki; sól pieprz
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać wywarem i ugotować na małym ogni Następnie wyjąć z naczynia, usunąć kości, pokrajać w kostkę, połączyć z wywarem, łazankami, parówkami obranymi z osłonki i pokrajanymi w plasterki oraz śmietaną chwilę pogotować i doprawi Przed podaniem posypać posiekaną natką
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton