strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zupy a z sarny stołeczna Sarna po flisacku
Składniki:
!
5 wywaru z warzyw
40 dag mięsa bez kości
15 dag pieczarek
30 dag 40 dag mięsa bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
10 dag suszonych śliwek
I/4 bananów
Il2 szklanki śmietany
2 dag mąki
natka pietruszki; sól i pieprz do szklanki śmietany
1/4 szklanki nalewki cytrynowej; sól
pieprz
miód naturalny maku i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem i ugotować Pieczarki oczyścić, opłukać i pokrajać w paseczki Banany umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki,'~ połączyć z mięsem, pieczarkami i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawi Przed podaniem posypać posiekaną natką
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton