strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Sarna z migdałami
Składniki:
40 dag mięsa bez kości
2 dag mąki
tłuszcz
wino Vermouth Cinzano Dry i Vermouth Cinzano Rosso
10 dag migdałów
1l4 szklanki dżinu Dry Gin; sól
pieprz
gałka muszkatołowa
sok z cytryny i pomarańczy do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć pokroić w kostkę, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z dżinem i doprawić .Podawać z kluskami i sałatą zielona
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton