strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Comber z sarny z porzeczkami
Składniki:
60 dag combra bez kości
8 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
25 dag porzeczek czerwonych
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina; s sól
cynamon
goździki
miód naturalny
starta skórka cytrynowa i pomarańczowa do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, naszpikować; cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać oczyszczone i opłukane porzeczki, wino oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać przetartym i doprawionym sosem i chwilę jeszcze poddusi Podawać z ziemniakami, kalafiorem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton