strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Grzegorz RussakAutorytet z Domu Polonia. Wytrawny kucharz, gawędziarz, po prostu fachowiec w swej dziedzinie. Cykl felietonów w Łowcu Polskim od lat kilku cieszy się wielkim uznaniem i może uda się nam zebrać na tej stronie swoiste archiwum tych myśli. Nie tylko przepisy ale przede wszystkim wskazówki i porady są więcej niż pomocne. Polecam serdecznie. Ktoś porównał kiedyś pana Russaka do pana Makłowicza i ja się z tym zgadzam...
 
Potrawa: Wątróbka na zimno
Składniki:

Sposób przygotowania:
Wymoczoną w mleku, bez błon, szpikujemy gęsto słoniną, solimy i dusi-my z cebulą na maśle około 30 minut. Następnie po wystudzeniu siekamy, miksujemy (najlepiej w malakserze), ucieramy 2łyżki masła z 6 żółtkami, dodajemy prze-fasowany sos ze smażenia, 1 rozmoczoną w mleku i wyciśniętą bułkę, pieprz i gałkę muszkatołową, zmiksowaną wątróbkę; dodajemy ubitą pianę z białek. Farsz wkładamy do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku przez 2 godziny. Podajemy z ostry-mi sosami lub z sosem pieczarkowym. A teraz znakomite...
Źródło: Grzegorz Russak
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton