strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Daniel
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zrazy z daniela po polsku
Składniki:
1 kg combra
1 cebula
1 seler
1 pietruszka
1 por
150 g wołowego łoju
3 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
1 łyżka majeranku
2 jajka
100 g masła
50 g słoniny
1 kieliszek wina
sok i otarta skórka z cytryny
pół szklanki rosołu
1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
Odżyłowaną i umytą polędwicę wygnieść ręką, zalać mlekiem, zostawić na noc. Po wyjęciu osuszyć, pokroić w plastry, lekko zbić tłuczkiem, posolić. Okrawki mięsa i łój wołowy przepuścić przez maszynkę, wymieszać z jajkami, tartą bułką, solą, pieprzem i majerankiem. Posmarować zrazy, zawinąć, obwiązać nitką, zrumienić ze wszystkich stron na maśle. Cebulę i por drobno posiekać, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Rondel wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny, posypać częścią jarzyn, na tym złożyć zrazy z sosem, w którym się smażyły, posypać skórką z cytryny, skropić sokiem i winem, podlać rosołem i dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia oprószyć mąką, delikatnie wymieszać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton