strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kuropatwy po myśliwsku
Składniki:
3 kuropatwy
150 g słoniny
sól
pieprz
2-3 gałązki zielonej szałwii (lub pół łyżeczki suszonej)
1 łyżka masła
sól
1 bułka
3 ząbki czosnku
1 cebula
ćwierć łyżeczki mielonego jałowca
1 mała marchewka
ćwierć selera
sok z cytryny
1 szklanka rosołu
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, włożyć do środka każdej z nich po gałązce szałwii (jeśli suszona natrzeć kuropatwy), owinąć plasterkami słoniny, upiec, polewając stopionym masłem. Drobno posiekaną cebulę i starte na tarce jarzyny udusić na maśle, podlać rosołem i dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Przetrzeć przez sito. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, po-łączyć z przetartymi jarzynami, dodać sok z cytryny, sól, pieprz, jałowiec. Wymieszać i chwilę dusić. Zrobić grzanki z bułki, natrzeć moc-no czosnkiem, ułożyć na ogrzanym półmisku. Na grzankach ułożyć upieczone kuropatwy. Sos podać w sosjerce.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton