strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kuropatwy po prowansalsku
Składniki:
2 kuropatwy
100 g słoniny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ćwierć łyżeczki cukru
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki tymianku
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
50 g masła.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą utartą z czosnkiem, posypać tymiankiem i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Następnie owinąć je plastrami Słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem, upiec w nagrzanym piekarniku. W czasie pieczenia polewać winem wymieszanym z przecierem pomidorowym i cukrem. Pod koniec pieczenia kuropatwy wyjąć i odwinąć ze słoniny. Słoninę pokroić w kostkę, dodać do sosu. Kuropatwy podzielić na połówki, włożyć do sosu, piec jeszcze kilka minut, tak aby ptaki się zrumieniły.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton