strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kuropatwy w winie
Składniki:
2 kuropatwy
100 g słoniny
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
pół szklanki rosołu
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól
pieprz
1 goździk
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, owinąć słoniną, obwiązać nitką. Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w plasterki. Rozdrobnione jarzyny włożyć do rondla, na jarzynach ułożyć kuropatwy, dodać korzenie, podlać rosołem i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Wyjąć kuropatwy, obrać ze słoniny, każdą przekroić na pół. Słoninę i warzywa przetrzeć przez sito. Do rondla włożyć z powrotem prze-tartą masę, kuropatwy, zalać winem i dusić jeszcze ok. 10 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton