strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kuropatwy w śmietanie
Składniki:
2 kuropatwy
100 g masła
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
sok z połowy cytryny
sól
szczypta cukru
3-4 gałązki szałwii i.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, do środka włożyć szałwię. Ułożyć kuropatwy w wysmarowanym masłem rondlu, polać stopionym masłem, upiec w piecyku, często polewając sosem. Gdy na wpół upieczone, wyjąć, przekroić na pół. Szałwię wyrzucić. Na pozostałym z pieczenia tłuszczu zrobić zasmażkę, dodać sok z cytryny, szczyptę cukru, wlać śmietanę, wymieszać. Włożyć kuropatwy, dusić ok. 15 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton