strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kuropatwy w jarzynach
Składniki:
2 kuropatwy
100 g słoniny
1 marchewka
ćwierć selera
1 cebula
100 g pomidorów
200 g kapusty włoskiej
sól
pieprz
otarta skórka z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
pół szklanki białe-go wytrawnego wina
50 g masła.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu, następnie owinąć plasterkami słoniny, polać stopionym masłem i upiec, często polewając sosem spod pieczeni. W miarę potrzeby skrapiać wodą. Kapustę drobno posiekać, marchewkę, seler i cebulę pokroić w plasterki. W rondlu stopić masło, włożyć warzywa, dodać sól, pieprz, skórkę z cytryny, wlać wino i dusić ok. 20 minut. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory oraz zdjętą z kuropatw, pokrojoną w kosteczkę słoninę. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Lekko wymieszać. Pokrojone na połówki kuropatwy, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku, obłożyć duszonymi jarzynami, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton