strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kuropatwy w sosie porzeczkowym
Składniki:
2 kuropatwy
sól
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki tymianku
100 g masła
200-250 g porzeczek
2 łyżki cukru
1 szklanka białego wytrawnego wina
kawałek cynamonu
2 goździki
otarta skórka z połowy cytryny i z pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte kuropatwy natrzeć solą, tymiankiem, skropić sokiem z cytryny i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Następnie podzielić je na połówki, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić pod przykryciem, często skrapiając wodą, winem i polewając wytworzonym sosem. Porzeczki zagotować w pozostałym winie z dodatkiem cukru, cynamonu, goździków, otartych skórek i soku z pomarańczy. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, wymieszać z porzeczkami. Przetarty przez sito sos wlać do kuropatw i dusić, aż kuropatwy będą miękkie.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton