strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Kuropatwy pieczone
Składniki:
2 kuropatwy
100 g słoniny
1 płaska łyżka szałwii
sól
pieprz
sok z cytryny
pół szklanki rosołu
1 łyżka przesianej tartej bułki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć szałwią, solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, lekko naszpikować słoniną. Pozostałą słoninę pokroić w cienkie plastry, ułożyć w brytfannie, na niej położyć kuropatwy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do zrumienienia. Następnie posypać tartą bułką, podlać rosołem i dusić ok. 30 minut. Miękkie wyjąć, przekroić na pół, ułożyć na ogrzanym półmisku, po-lać przetartym sosem z pieczenia, obficie posypać zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton